Toegevoegd door Administrator op 18 december 2017

NIEUWS - AED-TOESTELLEN WORDEN GOEDKOPER NA BTW-VERLAGING Vanaf 1 januari 2018 is de BTW verlaging van 21% naar 6% op AED-toestellen een feit.

Reeds vele jaren werd er voor deze verlaging gepleit. Een AED-toestel is geen luxe product maar een levensreddend toestel. In onze buurlanden is er reeds vele jaren een lager BTW-tarief met als direct gevolg dat er veel meer defibrillatoren beschikbaar zijn en de overlevingskansen vele malen hoger liggen.

Dagelijks worden er in België een 30-tal mensen getroffen door een plotseling hartfalen, slechts 2 slachtoffers overleven dit. Naast het snel herkennen, correct reageren door verwittigen van de 112, onmiddellijk starten van reanimatie is het snel ter plaatse brengen van een AED-toestel levensreddend. Voor het verhogen van de overlevingskansen dient er binnen de 6 minuten een eerste levensreddende schok te worden toegediend. Wachten op de hulpdiensten en ondertussen niets doen verlaagt de overlevingskansen met 10% per minuut. Weet dat een ambulance gemiddeld tussen de 10 à 15 minuten nodig heeft om ter plaatse te komen. Dus elke minuut telt!

De regering hoopt dat er dankzij die verlaging op heel wat meer plaatsen toestellen zullen komen. Medische specialisten pleiten al langer voor een noodzakelijke uitbreiding van het netwerk van beschikbare AED-toestellen.

Belgian Cycling heeft alvast het initiatief genomen om er naar te streven de plotselinge overlijdens door hartfalen in de wielersport te herleiden tot zo goed als geen. Zo heeft Belgian Cycling, in samenwerking met Defibtech.be, hun nationale coaches voorzien van een Defibtech AED-toestel. Daarnaast voorziet deze samenwerking met Defibtech.be in het aanbieden van een levensreddend AED-toestel aan onze leden. Elke aangesloten club (Cycling Vlaanderen of FCWB) kan een AED-toestel ter beschikking krijgen vanaf € 26,00 per maand, BTW en onderhoud inbegrepen. Dus geen dure aankoop en onverwachte kosten meer.

Naast een AED-toestel is de basiskennis van reanimatie noodzakelijk. Hiervoor kan u als club beroep doen op Medi Edu (erkend opleidingscentrum) voor een opleiding “levensreddend handelen” aan slechts € 12,00 per persoon.

Laat ons allen een hartvriendelijke wielerclub worden want hartfalen is geen “ver van mijn bed”. Een plotseling hartfalen kan bij eender wie, eender wanneer en eender waar voorvallen. Wees daarom voorbereid.

Meer informatie over het aanbod van Defibtech.be en het bestelformulier kan u hieronder vinden.

Overzicht defibtech.be AED-toestellen en onderhoud

Bestelformulier huuraankoop AED met draagtas voor Belgian Cycling leden

Bij vragen, contacteer f.schrooyen@defibbelgium.be

© Wielerbond Vlaanderen